تجهیزات پزشکی انواع گوناگونی دارند و هر کدام نیز برای کاربردهای خاصی تولید می شوند. تا زمانی که با کاربردهای این وسایل به درستی آشنا نباشید، نمی توانید در جا و مکان درست از آن ها استفاده کنید. بسته به اینکه در چه مرحله ای از درمان نیاز به تجهیزات پزشکی باشد، می توان آن ها را به دسته بندی های مختلفی تقسیم کرد. به عنوان مثال تجهیزات تشخیصی نمونه ای از تجهیزات پزشکی هستند که به طور خاص برای تشخیص و شناسایی نوع بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطلب قصد داریم با کاربرد تجهیزات پزشکی و موارد مصرف آن ها آشنا شویم.
به مجموعه ای از وسایل، لوازم و امکاناتی که در زمینه تشخیص بیماری، کنترل بیماری و درمان بیماری مورد استفاده قرار می گیرند، تجهیزات پزشکی می گویند. این وسایل از نظر نوع کاربرد و اهمیت استفاده به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند. وجود هر کدام از آن ها نقش تعیین کننده ای در درمان و بهبود بیماران دارد. برخی از تجهیزات پزشکی طراحی و ساختار ساده و برخی نیز از ساختاری پیچیده برخوردارند. بسته به پیچیدگی تجهیزات، قیمت های مختلفی برای آن ها در نظر گرفته می شود. از چراغ قوه ساده گرفته که برای مشاهده وضعیت گلو یا گوش بیمار استفاده می شود تا دستگاه های فوق پیشرفته همگی در لیست تجهیزات پزشکی قرار می گیرند. برای اینکه بتوانیم با کاربرد تجهیزات پزشکی آشنا شویم، لازم است موارد مصرف هر کدام را در بخش های مختلف مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه این موضوع را کمی بازتر می کنیم.
برای تعیین دقیق کاربرد تجهیزات پزشکی، لازم است دسته بندی های مختلف آن را به طور مجزا و تک به تک مورد بررسی قرار داده و معرفی کنیم. اما به طور کل هدف از ساخت و تولید تجهیزات پزشکی این است که روند درمان بیماران با سرعت و دقت بیشتری انجام شود. در واقع اصلی ترین و مهم ترین کاربرد تجهیزات پزشکی در هر نوعی که باشند، این است که به بهبود سریع تر بیماران کمک کنند. پیش از اینکه با دسته بندی های مختلف تجهیزات پزشکی و کاربرد هر یک آشنا شویم، می خواهیم لیستی از مهم ترین کاربردهای لوازم پزشکی را در اختیارتان قرار دهیم. این لیست به شرح زیر است:
حال که با مهم ترین کاربردهای تجهیزات پزشکی آشنا شدیم، بهتر است کمی وارد جزئیات شویم. همانطور که اشاره کردیم، دسته بندی های مختلفی برای تجهیزات پزشکی وجود دارند که این دسته بندی ها بر اساس مورد مصرف و کاربرد لوازم پزشکی تعیین می شوند. این دسته بندی ها عبارتند از:
هر کدام از این دسته بندی ها خود به زیرگروه های دیگری تقسیم می شوند. به عنوان مثال تجهیزات اتاق عمل که جزء مهم ترین تجهیزات پزشکی هستند، بسته به نوع عملی که انجام می شود، انواع گوناگونی دارند. با توجه به لیست معرفی شده می توان به راحتی کاربرد هر وسیله را تشخیص داد. اما در ادامه توضیح مختصری در خصوص هر کدام از دسته بندی های مورد نظر ارائه می کنیم. کاربرد تجهیزات معاینه بیمار تجهیزات معاینه بیمار جزء ابتدایی ترین تجهیزات پزشکی هستند که البته کاربردهای بسیار مهمی در پروسه درمان بیماران دارند. مهم ترین و اصلی ترین کاربرد این تجهیزات برای بررسی و آنالیز شرایط فعلی بیمار است. پزشکان به کمک این وسایل می توانند شدت بیماری فرد را تا حدودی تشخیص داده و با معاینه دقیق، نوع بیماری را تعیین کنند. از جمله تجهیزات معاینه پزشکی عبارتند از: گوشی پزشکی، چراغ قوه، ترازو، دماسنج، فشارسنج، آبسلانگ، دستگاه اندازه گیری قند خون و موارد بسیار دیگر. کاربرد تجهیزات پزشکی عمومی این تجهیزات نیز کاربردهای مهمی در صنعت پزشکی دارند و معمولا در هر مطب یا بیمارستانی یافت می شوند. معمولا کاربرد تجهیزات عمومی برای تسهیل روند درمان بیماران است. بیماران برای اینکه بتوانند مدت زمان بستری شدن در بیمارستان را به راحتی طی کنند، معمولا از این تجهیزات استفاده می کنند. برخی از تجهیزات پزشکی عمومی عبارتند از: ویلچر، واکر، میز و صندلی های مخصوص بیمار، برانکارد، محلول های ضدعفونی کننده و…
تجهیزات آزمایشگاهی همانطور که از نامشان پیداست، مخصوص محیط آزمایشگاه بیمارستان هستند. از این وسایل برای سهولت در فرایند تست و بررسی داروها و… استفاده می شود. برخی از تجهیزات آزمایشگاهی عبارتند از: دستگاه تجزیه مواد، دستگاه شمارش گلبول های خون و…
تجهیزات تشخیصی به طور خاص برای تشخیص نوع بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. این وسایل اهمیت بسیار زیادی در درمان بیماران دارند. در واقع تا زمانی که از این وسایل استفاده نشود، بیمار نمی تواند پروسه درمان خود را به درستی طی کند.
این تجهیزات نیز به طور خاص برای بخش زنان و زایمان مورد استفاده قرار می گیرند. پزشکان برای درمان بیماری های مخصوص زنان و یا پیشگیری از برخی مشکلات از این تجهیزات بهره می برند.
خب همانطور که مشخص است، تجهیزات درمانی به منظور درمان بیماران تولید و روانه بازار می شوند. با استفاده از این تجهیزات روند درمان بیمار با سرعت بیشتری انجام می شود.
هر بیمارستان از بخش های مختلفی تشکیل می شود. بخش اورژانس، بخش احیاء، بخش ریکاوری و… هر یک از این بخش ها برای استراحت و رفاه حال بیمار به وسایلی مجهز می شوند. این تجهیزات می توانند شامل تخت بیمار، مانیتورهای نشان دهنده علائم حیاتی، انواع پد و پنبه الکلی و…باشند.
تجهیزات دندانپزشکی نیز به جهت تشخیص و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان مورد استفاده قرار می گیرند. دستگاه های مخصوص ساکشن، انواع جرم گیر، اتوکلاو و… از تجهیزات دندانپزشکی هستند.
شما می توانید دیدگاهتان در مورد این مطلب را بنویسید
نظری برای این مقاله ثبت نشده است